Mi a különbség a konyhai és a barista mérleg között?
Jogosan merülhet fel benned a kérdés, hogy miért nem jó egy egyszerű háztartási mérleg? Hiszen a sütemények receptjében is viszonylag pontos adatok szerepelnek, például 10 dkg liszt vagy 25 dkg vaj. Igen ám, de amikor profi kávékészítésről van szó, akkor nem dkg-k repkednek a levegőben utasításként. Hanem grammok. Olykor nagyon apró tételek, amik precíz kimérést igényelnek. Ellenkező esetben borul az egyensúly és a végeredmény nem hozza a várt szintet. Olyan ez, mintha a kedvenc desszertedbe negyed kg margarin helyett fél kiló kerülne. Mondanunk sem kell, hogy a mosolyod ilyen esetben bizonyára nem lenne őszinte. Na valahogy így megy ez a barista szekcióban is, csak sokkal-sokkal kisebb mért egységekkel. Azaz maga a centizés folyamata hibátlan precizitást igényel. Na és ezért nem jók a konyhai variációk, amik ugyan egészen pontosak, viszont alapvetően nagyobb mennyiségekhez kalkuláltak. Ráadásul míg dkg-ban nézve 1 gramm tévedés semmiség, addig grammra pontos számításoknál ez akár az előírt mennyiség megduplázódását is magával hozhatná.
Otthoni alkalmazásra is ideális a barista mérleg?
Persze! Te is belevághatsz a profi kávékészítésbe a magad örömére. Így aztán ez a precíziós eszköz a Te háztartásodban is jó szolgálatot tehet, kellemetlen tévedésektől mentesen.