A kérdés igencsak tág, hiszen a kávébab ültetményektől hosszú utat jár be az alapanyag, míg eljut a csészékbe, gőzölgő fekete formájában. Mindenki mást tart különlegesnek, és az ízesítésen, az elkészítés módján is sok múlik.
Klímától a pörkölésig
A specialty kávé kifejezést elsőként Erna Knutsen használta egy 1978-as nemzetközi kávékonferencia alkalmával. Alapvetően egyfajta kimagasló minőségről van szó esetében, mely már megjelenik a kávébab ültetményeknél. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a talaj és a klíma, de a szüret idejének helyes megválasztása mellett sem mehetünk el. A kávébabokon megjelenő hibák alapján is osztályozásra kerül az alapanyag, és kiemelt jelentőséggel bír a megfelelő hőfokon és páratartalomnál történő tárolás, szállítás. Az őrlésre a fogyasztást megelőzően kerül sor, így az aromák benne maradnak a kávéban.
A specialty kávé kapcsán érdemes megismerkedni a fair trade fogalmával is. Ez nem mást jelent, mint azt, hogy a kávétemesztésben részt vevő emberek életminősége is figyelmet érdemel. Ez napjainkban a fenntarthatósággal összefüggésben korántsem elhanyagolható szempont. A különleges, minőségre hangsúlyt helyező kávékülönlegességek iránt mind nagyobb érdeklődés és igény mutatkozik.