Az Oxigén nem mindig jó
Tény, minden élőlénynek szüksége van rá, nekünk, embereknek is, akkor mégis miért nem szabad a pörkölt kávészemeket kitenni az oxigén szeszélyeinek? Máris megérted: Amikor a kávé még zöld, viszonylag tömör a szerkezete, akár egy hungarocell, így a kávé felülete érintkezik csak az oxigénnel. Abban a pillanatban, hogy megpörkölődik a kávé, olyan lesz a szerkezete, mint egy szivacsnak. Rengeteg járat, lyuk, repedés, ami jócskán megnöveli a felületet, ezáltal a kávé hamarabb oxidálódik. Képzeljük el, hogy minden reggel lepörköljük magunknak otthon azt a 10-20 grammot, majd ezt követően hagyjuk kihűlni, leőröljük, majd mind ezek után még lefőzzük belőle a kávét. Nem életképes, igaz?
Amit ne tegyél!
Ha nem is érdekel annyira a kávé íze és csak azért iszod, mert fel kell, hogy keltsen, akkor se hagyd a kávét szabadon. Ha felbontod a zacskót, ne vágd le a tetejét teljesen, csak a szélét vágd le. Ezt könnyebb visszahajtani és akár egy erősebb csipesszel jól lezárni. Ha kiöntöd a zacskóból, mindenképp egy olyan dobozba, üvegbe tedd, ami amennyire lehet, légmentesen záródik! Hűvös hely nem egyenlő a hűtővel. Amint kiveszed a hűtőből, egyből kicsapódik rajta a pára, és bumm, máris rossz lesz a kávéd.
Ha pedig ezt a cikket olvasod, akkor biztos vagyok benne és Benned, hogy szeretnéd a lehető legjobban tárolni, így a következő dolgokat tudod tenni, hogy ez sikerüljön is:
(Rész)megoldás a tárolásra
Így adódik akkor a kérdés, hogy mégis miként őrizzük meg kedvenc reggeli italunk minden pozitívumát élhető körülmények között?
Megvásárlást követően 100 grammos adagokra osztjuk a kávét, majd egy simító záras zacskóba téve, lehetőleg minden levegőt kinyomunk belőle, lezárjuk és visszahajtjuk a zacskót. Fény elől védett, száraz, szobahőmérsékleten tárolva
Lehet vásárolni külön vákum szelepes zacskókat, melyekből a levegőt ki tudjuk szívni egy ehhez kifejlesztett masinával, így légmentesen tárolhatjuk. Igaz, ahányszor kibontjuk a zacskót, annyiszor el kell végezni a műveletsort. Szuper megoldás, én magam azonban nem vagyok ennyire lelkiismeretes, ti hogy vagytok ezzel?
Az egyik leggyorsabb, idő és pénztakarékosabb megoldás, hogy csatos fém vagy üvegdobozban tároljuk a kávét. A fémdobozost jobb ötletnek tartom, mivel nem engedi át a fényt. Nem zár légmentesen, de így is elég jól tartja meg a kávé aromáját 1-2 hétig. Ha csatos dobozos / üveges megoldást használtok egy nagyon jó tanács: Ne töltsünk után folyamatosan. Fogyjon el belőle a kávé, majd mossuk el és hagyjuk teljesen megszáradni a tároló alkalmatosságot. Hallom magam előtt, ahogy kérdezitek a miértjét, úgyhogy mondom is. A kávéolaj lerakódik a doboz/üveg falára, ami egy idő után avasodni kezd, ami bizony el fogja rontani a kávé ízét is.
Összegezve az elhangzottakat:
- Kis lyukat vágjunk a kávézacskóra, amit utána gondosan visszazárunk
- Tároljunk kisebb mennyiségekben
- Légmentesen zárható legyen, amiben tartjuk a szemes kávét
- Száraz, fényvédett helyre rakjuk
- Ne tartsuk hűtőben
Remélem ezzel hozzá tudtam járulni hozzá, hogy kedvenc kávéfajtád tovább megőrizze aromáját és zamatját. Jó kávézást kívánok!