A prémium kávé csak arabica lehet?
Ezt markáns túlzás lenne állítani. Tény, hogy az arabica és a robusta az a két kávéfajta, ami egyrészt a legszélesebb körben ismert, másrészt a legtöbb gyártó által forgalmazott. A robusta jellegzetessége, hogy kifejezetten nagy mennyiségben tartalmaz koffeint, viszont ehhez jócskán kesernyés ízjegyek társulnak. Ez az a fajta ízkompozíció, amit viszonylag kevesen kedvelnek. Ugyanakkor az arabica is jellegzetesnek mondható. Nem csoda, hogy az arányok gyakran változnak egy-egy márka felhozatalán belül is. Pici, már-már nüansznyinak ható módosításokkal ugyanis döbbenetesen intenzív ízbeli különbségek érhetőek el, tapasztalhatóak meg.
Akkor most milyen is az a prémium kávé?
Megmondhatnánk a tutit, de ilyen nem létezik. Még a profi baristák szerint sem. Miért? Azért, mert bár felsorolhatóak a kávébab fajták, leírhatóak a pörkölési eljárások, sokáig lehetne elemezni akár az elkészítés módozatait is, de végül mégiscsak az egyéni ízlés az, ami mérvadó. Úgyhogy kóstolni, tapasztalni nagyon is ér!