Barion Pixel

 

Sütiket (cookie-kat) használunk az oldalunk zavartalan működésének biztosításához, illetve a látogatóink magasabb szintű kiszolgálásához. Weboldalunk használata során Ön hozzájárul ahhoz,  hogy rendszerünk a böngészés során cookie-kat használjon, az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltak szerint.

Kávé erőssége – Oszlassuk el a kételyeket.

Martin Dániel
2019. 05. 01. 09:00:00
Kávé erőssége – Oszlassuk el a kételyeket.

A kávé erőssége nem egyenesen arányos a kávé hosszával. Ahogy az sem igaz, hogy az Arabica kávé az erős, sőt… Akkor hogy is van ez? Visszatérő jelenséggel találkozunk nap, mint nap üzletünkben, mégpedig, hogy erős kávét szeretne az ügyfél, szóval 100% Arabica kávét keres. Ez az a pont, ahol tudásunkkal felvértezve meg szoktuk állítani a párbeszédet és felvilágosítást tartunk.

100% Arabica = Erős kávé?

Az első és legfontosabb ezt tisztába tenni. Nézzük előtte meg, hogy mi is az a koffein. Ez egy keserű ízű, vízben oldódó kémiai vegyület, mely élénkítő hatással bír, ugyanakkor nagy mennyiségben halált is okozhat. Nem térek ki részletesebben rá, mivel ebben a cikkben nem az élettani hatásait fogjuk boncolni, személy szerint nem a kémia volt az erősségem az iskolában, a kémia szakosok pedig kívülről fújják ezt a részét.

 

Robusta kávé, avagy az Arabica mostohatestvére

Két elterjedtebb kávé van forgalomban, ezek az Arabica és a Robusta kávék. Jöjjön az első nagy meglepetés: az Arabica kávénak mintegy 1,2 – 1,8 % a koffeintartalma, addig a Robusta majdnem a dupláját, mintegy – 2,4 – 2,7% koffeint tartalmaz. A kávébab típusán kívül az is befolyásolja a koffeintartalmat, hogy hogyan van elkészítve az adott kávé. Mivel a koffein vízben oldódó vegyület, így minél tovább érintkezik a vízzel a kávé, annál több ideje van kioldódni az őrleményből. Ha egy automata, félautomata gépből főzünk, melyek gyorsan, jellemzően 30 másodperc alatt lefőzik az espresso, vagy espresso alapú tejeskávénkat, azok koffeintartalma nem haladja meg 30-50 mg/csésze mennyiséget. Ha ezt a kávét 100% Arabica kávéból főzzük, akkor abból napi 8! csészét is el lehet fogyasztani, míg Robusta kávéból ez a mennyiség a fele, azaz napi 4 csésze a megengedett.

Napi kávé mennyiség espresso gép

Ezzel szemben a hosszabb idő alatt lefőtt (pl.: chemex, aeropress, filteres) kávénkban, ha 100% Arabica kávéból főztük, máris 75-130 mg/csésze a koffeintartalom, ugyan ez 100% Robusta kávéból pedig egyből csúcsra jár a maga akár 200 mg/csésze mennyiséggel. Ezekből a számokból kiindulva máris redukálódik a javasolt napi mennyiség: Arabica kávé esetén már csak négy, míg Robusta esetén szűk 2 csészével fogyaszthatunk.

Napi kávé mennyiség hosszú lefőzés

 

Akkor mennyi kávét igyunk?

Mint láthatjuk, a kávé fogyasztásánál nem elegendő a csésze mennyiségét figyelembe venni, hanem azt is nézni, hogy milyen kávéból és hogyan főztük le azt. A boltok polcain jellemzően keverék kávékat lehet találni, viszonylag magas Robusta tartalommal. Javaslom, hogy ezekből napi maximum 2 csészét igyunk. Ha pedig az ízét szeretnénk kiélvezni, úgy a jó minőségű Arabica kávéból vásárolva, napi nem több mint 4 csészét fogyasszunk, ezzel maximálisan kiaknázva a kávé amúgy is pozitív hatásait.

Záró akkordként vegyük figyelembe, hogy a kávén kívül sok minden más is tartalmazhat koffeint (teák, csokik, energiaitalok, gyógyszerek), így érdemes ezeket is figyelembe venni a napi koffeinbevitel nyilvántartásánál.

A cikk alatt találtok néhány kiváló példát a 100% Arabica kávékra. A kávé legyen Veletek!

Tartalomhoz tartozó címkék: Érdekesség Kávé