Barion Pixel

 

Sütiket (cookie-kat) használunk az oldalunk zavartalan működésének biztosításához, illetve a látogatóink magasabb szintű kiszolgálásához. Weboldalunk használata során Ön hozzájárul ahhoz,  hogy rendszerünk a böngészés során cookie-kat használjon, az Adatvédelmi Tájékoztatóban foglaltak szerint.

Kávétermelő országok - Kolumbia

2019. 07. 04. 10:00:00
Kávétermelő országok - Kolumbia

Kolumbia a dobogós helyen szerepel világviszonylatban, mint kávé exportőr. Jellemzően kirívóan jó minőségű Arabica kávéfajtákat termelnek, melyeket jellemzően nedves eljárással dolgoznak fel. Geológiája kitűnő pénzügyi és kereskedelmi szempontból, mivel két óceán is érinti partjait, melynek köszönhetően kikötői remek elhelyezkedéssel épültek. Kolumbiát a legfontosabb kávétermelő országok között tartják számon, az innen érkező kávéknál nincs elérhetetlen minőség.

 

Az elkészített kolumbiai kávé általában közepesen testes,enyhén savas, magával hordozza a gyümölcsös ízjegyeket, üde ízvilágú.

Kolumbiáról többek közt kávés szempontból is kettős kép van előttünk. Hosszú évek óta működő, egységes ország-marketing egyedülálló a világban. Az amerikai és nyugat-európai piacot a (kitalált) kávétermelő, Juan Valdez alakjával nyerték meg. A kávéültetvényes mindennapjairól készült filmek, az őt ábrázoló reklámanyagok egy generáció számára jelentették a hiteles arcot az egyébként igencsak arctalan, nagyüzemi kávétermelés világában. A kampány mögött az 1927-ben alapított Kávétermelők Nemzeti Szövetsége (FNC)

A gazdák szövetsége szorosan együttműködik a kormánnyal, tevékenysége gyakran túlmutat a szokásos termelő-szövetkezetekén:

  • Garantált áron gyűjti be a termelőktől a kávét
  • A kávét közvetlenül exportálja, jellemzően az európai piacokra
  • A tagdíjakból és kereskedelmi tevékenységének hasznából tartalékot képez, hogy a minimum felvásárlási árat a gyengébb keresleti években is fenn tudja tartani.
  • Folyamatos marketingtevékenységet folytat a kolumbiai kávé érdekében.
  • Támogatja az iparág kutatás-fejlesztését
  • Szigorú minőségellenőrzési rendszert működtet – az átvett kávékat rendszerezi és osztályozza. A legmagasabb minőségi kategória a Supremo (nagyobb szemű, modernebb termelőktől), utána következik az Extra.
  • A termelők családjai számára iskolákat tart fenn, orvosi ellátást nyújt, utakat épít.


Az FNC példaként szolgálhat minden kávétermelő ország számára, hogyan lehet egy ország kávés iparágát – mely a világ kávétermelésének 12%-át adja – hatékonnyá tenni.

Az utóbbi évtizedben Kolumbia lemaradt a jó minőségű termőterületek versenyében


A különleges kávéminőséget ("
specialty coffee") kínáló üzletekben a vevők között csak az újonnan betérők fordultak a kolumbiai kávé felé, mert más "különlegességet" nemigen ismertek. Ahogy megjelentek a kenyai, guatemalai vagy akár pápua új guineai kistermelők, a vevők váltottak. Visszaütött, hogy Kolumbia óriási mennyiségben képes kiegyenlített és magas minőségű kávét exportálni. Az újonnan megjelenő kereslet a termelő, sőt dűlőszelektált kávék irányába mozdult. Hiába kiváló az egyik termelő kávététele (az egyedi mikroklímához illeszkedően, gondos odafigyeléssel feldolgozott), a másik farmer kávéja pedig csak közepes-jó, mindkettő elveszik a begyűjtő-ponton a kávézsákok végtelen sorában.A kávékat összekeverik, és méret illetve minőség alapján szétosztják. A különleges, kimagasló minőség így elveszik a többi kávé között. A kávékat összekeverik, és méret illetve minőség alapján szétosztják. A különleges, kimagasló minőség így elveszik a többi kávé között.

Felismerve az elmúlt időszak hibáit, megjelentek a kolumbiai kistermelők is – legfőképpen az amerikai – a specialty kávépiacon.
A legtöbb ilyen kistérségi, termelő- vagy akár dűlőszelektált kávé az ország délnyugati régiójából érkezikA nagyhírű MedellinArmenia és Manziales területek még nem képviseltetik magukat ezen a piacon.

Az ország a Cup of Excellence mozgalomban 2005 óta vesz részt.
Forrás: kávéházak.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: Kávé Tudásanyag